Miód – jakie ma właściwości odżywcze?

Miód kojarzy nam się ze słodkim przysmakiem stosowanym jako dodatek do herbaty. Niewiele osób jednak wie, jak wiele właściwości odżywczych posiada ten pszczeli produkt. Już w Starożytnym Egipcie stosowano go jako kosmetyk i afrodyzjak. Miód nie tylko wzmacnia organizm, uspokaja zszargane nerwy i hamuje namnażanie wirusów, ale jest chętnie stosowany zamiast antybiotyku. 

Właściwości a rodzaj miodu

Na rynku znajdziemy bardzo dużo rodzajów miodu. Nie zawsze jednak wiemy, który miód, na co stosować, który jest najsmaczniejsza, a który najzdrowszy. Najpopularniejszymi i co za tym idzie, najczęściej kupowanymi są:

  • Miód spadziowy, stosowany na układ oddechowy, o właściwościach moczopędnych. Działa przeciwbakteryjnie, wspomaga przemianę materii, poprawia odporność.
  • Miód akacjowy ma właściwości antybakteryjne i działa zbawiennie na układ pokarmowy. Działa osłonowo, regenerująco i łagodząco.
  • Miód lipowy działa wykrztuśnie, obniża gorączkę i wzmacnia odporność, regeneruje komórki, wzmacniając je i odżywiając, wspomaga dobry sen
  • Miód gryczany wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga podczas leczenia schorzeń układu krążenia. Stosowany podczas leczenia reumatyzmów i chorób stawów.
  • Miód rzepakowy, dla osób cierpiących na choroby serca, wątroby, nerek. Ma właściwości detoksacyjne, wzmacnia odporność.
  • Miód z mniszka zawiera wiele witamin i minerałów
  • Miód nawłociowy, stosowany podczas problemów z układem moczowym. Wzmacnia mięsień sercowy.
  • Miód manuka to najdroższy miód na rynku, dlatego też nie stosuje się go jako składnik pokarmowy, a jako lek. Ma właściwości wzmacniające i antyseptyczne
  • Miód wielokwiatowy działa bakteriobójczo, nazywany naturalnym antybiotykiem, łagodzi również alergie
  • Miód wrzosowy działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Wspomaga leczenie prostaty.
  • Miód faceliowy, leczenie chorób żołądka, wspomaga pracę mózgu i układu nerwowego
  • Miód z leśnej maliny działa napotnie, rozgrzewająco i antyseptycznie. 

Należy pamiętać, że prawdziwe właściwości odżywcze mają miody z prawdziwej pasieki, natomiast te w sklepach zawierają chemiczne dodatki

Płynne złoto – dlaczego miód jest tak cenny?

Panie coraz częściej poznają zbawienne działanie miodu w kosmetyce. Chętnie sięgają po produkty, które mają go w swoim składzie. Okazuje się jednak, że ma on nie tylko właściwości pielęgnacyjne, ale również zdrowotne. Przede wszystkim działa on lepiej niż niejeden antybiotyk. Wpływają na to wartości odżywcze, które w nim znajdziemy.

Po pierwsze spożywając go, dostarczamy naszemu organizmowi potrzebną dawkę cennych pierwiastków, na przykład jod, żelazo, potas, magnez, fosfor czy mangan. Po drugie znajdują się w nim cukry takie jak sacharoza, glukoza i fruktoza, które odpowiadają za redukcje. Co jeszcze? Wiele witamin: A, B1, B2, PP oraz białka, biotynę i kwas foliowy. 

Wszystkie te mikroelementy poprawiają pracę serca, wspomaga sen, działa uspokajająco, polepsza krążenie krwi, działa wykrztuśnie, przeciwgorączkowo, obniża ciśnienie krwi, hamuje powstawanie próchnicy, oczyszcza rany, działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i odnawiająco, bakteriobójczo, przeciwalergicznie/ stosuje się go także podczas leczenia chrypki, dreszczy, zapalenia zatok, kaszlu i kataru.

Ma działanie oczyszczające organizm, niweluje więc skutki palenia papierosów i spożywania alkoholu. Jeśli masz problemy z żołądkiem, to za pomocą miodu możesz zniwelować problemy z jelitami, trawienne, zaparciami, biegunkami. 

To nadal nie wszystkie wartości odżywcze miodu, ponieważ wykorzystuje się go do leczenia chorób wieńcowych i płuc. Jeśli natomiast dolega nam jakakolwiek choroba układu moczowego lub borykamy się z niewydolnością nerek, to miód jest produktem, który należy spożywać regularnie. 

Zbawienny okaże się również dla nerwusów, którzy żyją w dużym stresie, cierpią na bezsenność czy nadpobudliwość. Jak się okazuje na jego regularnym spożywaniu na pewno zyskać może cały organizm nie tylko podczas chorób, ale również przy ich zapobieganiu.

Dziękujemy https://naszapszczolka.pl/ za pomoc przy stworzeniu artykułu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *