Nie od dziś wiadomo, że owoce są ważnym składnikiem codziennej diety. Zawierają mnóstwo cennych dla naszego organizmu witamin, minerałów i składników odżywczych, które wspomagają niemal wszystkie układy. Czasem jednak trudno o dostępność ulubionych gatunków, szczególnie owoców sezonowych i egzotycznych. Na szczęście można je dostać w formie suszonej lub liofilizowanej. Liofilizacja jest uważana za najlepszy obecnie sposób konserwacji żywności. Czym jest ten proces i jak wpleść owoce liofilizowane do codziennej diety? Dzielimy się inspiracjami na zdrowe i pożywne posiłki!
Na czym polega proces liofilizacji?
Liofilizacja została zapoczątkowana z myślą o amerykańskich żołnierzach oraz astronautach NASA. Chodziło o taką metodę konserwacji żywności, która polegałaby na znacznym zmniejszeniu wagi i objętości produktów przy jednoczesnym maksymalnym zachowaniu ich cennych wartości odżywczych. Współcześnie liofilizacja uważana jest za najdoskonalszy sposób konserwacji żywności. Polega na usunięciu wody z zamrożonego produktu przy niskim ciśnieniu. Następnie zachodzi proces sublimacji, czyli zamiany lodu bezpośrednio w parę wodną. Ostatnim etapem jest suszenie w wysokiej temperaturze. Tak powstały liofilizat jest zupełnie pozbawiony wody, ale nie cennych właściwości. Liofilizacji najczęściej poddawane są owoce i warzywa, ale również całe gotowe posiłki.
Jakie są zalety liofilizacji żywności, w tym owoców?
Proces liofilizacji ma wiele zalet. Owoce liofilizowane, dostępne w sklepie online ze zdrową żywnością Promienie Słońca, zachowują swój kolor, zapach, smak, kształt i większość ważnych dla organizmu substancji odżywczych. Korzyści, jakie płyną z liofilizacji żywności, w tym owoców, to między innymi:
- ograniczenie rozwoju bakterii i drobnoustrojów;
- długa data przydatności do spożycia (przy odpowiednim przechowywaniu od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu lat);
- spożywanie produktów naturalnych, bez konserwantów i związków chemicznych;
- zachowanie naturalnego smaku, zapachu i koloru produktów;
- zachowanie większości witamin, minerałów i składników odżywczych;
- lekka waga i zajmowanie małej ilości miejsca;
- łatwe i szybkie przywracanie do pierwotnego stanu za pomocą wody;
- bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni i możliwość przygotowania zdrowych, sytych, pełnowartościowych posiłków.
Czym się różnią owoce liofilizowane od owoców suszonych?
Innym rodzajem konserwowania żywności jest tradycyjne suszenie. Owoce suszone są równie cennym składnikiem diety. Chociaż te dwa procesy dają podobny efekt, w istocie są zgoła inne. Główna różnica polega na tym, że podczas liofilizacji usuwana jest niemal cała woda (aż do 99%), dzięki czemu produkty są kompaktowe, lżejsze i mają bardzo długi termin przydatności do spożycia. Podczas zwykłego suszenia owoc traci od 70 do 80% wody i ma krótszy termin ważności. Obecność wody sprzyja również rozwojowi bakterii i drobnoustrojów, dlatego za lepszą metodę uważa się liofilizację. Owoce liofilizowane mają też niski indeks glikemiczny, mogą je więc spożywać osoby z cukrzycą.
Jak wpleść owoce liofilizowane do codziennej diety?
Owoce liofilizowane bardzo łatwo wprowadzić do jadłospisu. Są smaczne, aromatyczne, atrakcyjne wizualnie i pełne cennych wartości odżywczych. W dobrych punktach ze zdrową żywnością można znaleźć swoje ulubione gatunki owoców, zarówno tradycyjnych, jak i egzotycznych (na przykład kiwi, ananas, marakuja). Owoce liofilizowane doskonale nadadzą się na pożywne śniadanie, smakowity deser, przekąskę czy dodatek do dań. Można wykorzystać je na przykład jako:
- samodzielną przekąskę spożywaną mniędzy posiłkami;
- dodatek do owsianki, musli, jogurtu naturalnego, granoli;
- dekoracja tortów oraz kanapek (na przykład z masłem orzechowym);
- element zdrowych i smacznych deserów (w tym budyniów, lodów, czekolady, muffinek, galaretek, ciast na zimno i ciepłych wypieków, posypka bitej śmietany);
- składnik koktajli i smoothie;
- element sałatek;
- zdrowy, pełnowartościowy bowl skomponowany z mieszanki orzechów, owoców liofilizowanych, wybranych pestek i nasion.
Gdzie kupić i jak przechowywać owoce liofilizowane?
Owoce liofilizowane najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością. Aby zapewnić jak najdłuższy termin przydatności do spożycia, ważne jest właściwe opakowanie produktu oraz jego przechowywanie. Liofilizaty muszą być trzymane w szczelnym opakowaniu, ponieważ ich wadą jest higroskopijność, czyli łatwe wchłanianie wody i wilgoci z powietrza. W takim wypadku owoce mogą szybko zmięknąć i szybciej ulec zepsuciu. Warto przechowywać je w chłodnym miejscu bez dostępu do światła słonecznego.